
 
 
 
 

INFORMATION REGARDING  
THE LIBERO (LEE–BRO) PLAYER 

 
 
1. Q: Now that the libero player has been adopted for use, does a school have to use this player? 
    A: No. The use of the libero player is a coaching strategy, therefore it’s use is optional. If a 
 volleyball team chooses to use a libero player (back-row defensive specialist) only one may be 
 used per game. If a libero player is  not designated on the line-up sheet for the game, that 
 team may not use a libero player in  that game.  
 
2. Q: If school A is using the libero player, does school B have to use a libero player? 
    A: No. The use of the libero player is optional. 
 
3. Q: Is the use of the libero player effective at all levels of play (i.e., high school varsity and sub 
 varsity; middle school/junior high)? 
    A: All levels of play may choose to use the libero player. Again, it is a coaching strategy,  
 therefore it’s use is optional. 
 
4. Q: Will the libero player position be effective for the entire 2005-06 volleyball season? 
    A: Yes. The libero player will be in effect for the regular season as well as post-season play. 
 
5. Q: Can a team have more than one libero player? 
    A: Only 1 libero player may be designated per game. A team may choose to use the same   
 player as the libero player for game 2 or designate another libero player. 
 
6. Q: Can a libero player also play as a regular player in the same game? 
    A: A player designated as the libero player can play as a non-libero player in a game under  the 
 exceptional substitution rule only. The libero may be used as an exceptional substitution for 
 another injured player if no other possible substitute exists. When no longer playing as the 
 libero, that player must wear the same uniform as her teammates, and the team continues 
 play with no libero. 
 

 
Uniform Color 
The libero player must wear a uniform that is immediately recognized from all angles as being in clear 
contrast to and distinct from the other members of the team. The primary color of the libero’s 
uniform top must be different from any color that appears on more than 25% of the body of her 
teammates’ uniform tops. In determining the body of the uniforms, the sleeves and collar should be 
ignored. The style and trim of the libero’s uniform top may differ from her teammates’ uniforms, but 
her shorts must be like-colored (same) to her teammates. 
 
Uniform Number (NFHS Volleyball Rule 4-2) 
The libero uniform must have a legal number. This number can not be a duplicate of a teammates 
number. The placement of the number must adhere to NFHA Volleyball Rule 4: The number shall be 
permanent and clearly visible; not more than two digits; a plain, Arabic numeral of a solid color 
contrasting with the color of the surrounding colors and the color of the uniform top.  



It shall not be less than ¾” in width. It may have a single, contrasting border or shadow not to 
exceed ½” in width. The number will be located on the upper front and back of the uniform top. The 
number on the front will be at least 4” tall; the number on the back must be at least 6” tall. The 
number on the uniform front must be placed so the top of the number is no lower than 5” down from 
the shoulder seam; or placed so the number is centered and no more than 2” below the neckline 
opening or no more than 2” below the bottom edge of the neckline ribbing on the uniform top. 
 
 
7. Q: Can the libero uniform top be a t-shirt?  
    A: Yes, as long as it meets the color and number specifications.  
 
8. Q: If a player is the libero in game 1 and not in game 2, do her uniform numbers need to be  the 
 same? 
    A: Yes. Each designated libero player will need their own set of uniform tops with the same 
 number. 
 
9. Q: Can a team choosing to have more than 1 libero player just share/wear the same libero top?   
    A: NO. Each rostered player must have a designated uniform number. In addition, time to change 
 and personal hygiene would not permit sharing a uniform. And NFHS rules specifically address 
 the unsportsmanlike conduct of players removing their uniforms in the competition area. 
 


