
SITUATION 1: During weigh-ins, 
the referee notices that a wrestler has 
braided hair that extends below his 
or her shoulders. The wrestler reports 
to the scale without hair cover or a le-
gal hair cover device. In this situation, 
should the referee allow the wrestler 
to weigh-in? RULING:  Yes, Rule 4-2-1 
allows a wrestler to wear braided hair 
and allows a wrestler to have long hair.

SITUATION 2: A wrestler with long 
hair presents a hair cover that is not at-
tached to ear guards to the referee for 
approval. Can the referee approve this 
special equipment? RULING: No, Rule 
4-2-1 requires all legal hair covers to be 
attached to the ear guards.

SITUATION 3: A wrestler’s legal 
hair-controlled device (rubber band) 
breaks during the match. He/she asks 
for a referee’s time-out to find another 
rubber band. RULING: No. Rule 4-2-1 
has removed the hair length require-
ment. The length of a wrestler’s hair is 
no longer an issue per rule.

SITUATION 4: Team B has two female 
wrestlers. Is Team B required to inform 
Team A that it will be bringing female 
wrestlers so a separate weigh-in area 
can be set up. RULING: No, Rule 4-5-
7 requires all wrestlers to weigh-in to-
gether regardless of gender.

SITUATION 5: A wrestler from Team 
A reports to the scale wearing shorts 
designed for wrestling and a suitable 
undergarment. Is this wrestler allowed 
to weigh-in? RULING: No, Rule 4-5-7 
requires all contestants to be wearing a 
legal uniform.

SITUATION 6: During the third peri-
od, the defensive wrestler is penalized 
for a fourth offense for stalling. The 

referee allows the match to continue 
and awards the offensive wrestler two 
points. After the match is stopped for 
out of bounds, the coach of the offen-
sive wrestler informs the referee that 
bad time occurred -- when awarding 
two points for stalling -- and not giving 
their wrestler choice. Is the coach cor-
rect? RULING: Yes, Rule 8-1-4 requires 
the referee to stop the match and award 
two points and give choice of position 
to the offended wrestler.

SITUATION 7: Wrestler A in the neu-
tral position goes out of bounds to 
avoid being taken down, but Wrestler 
B is successful in scoring the takedown 
and is awarded two points. The coach 
of Wrestler B goes to the table and asks 
the referee why the one point for flee-
ing was not awarded? Should Wres-
tler B receive one point for fleeing the 
mat and two points for the takedown? 
RULING: No, Rule 7-3-1 does not al-
low awarding one point for fleeing 
the mat if takedown points have been 
earned.

SITUATION 8: What is the penalty if 
a wrestler has both shoes on with laces 
secured but not tied up to the top eye-
lets? RULING: A technical violation 
shall be charged. (4-1-5, 7-3-5)

SITUATION 9: If a wrestler chooses to 
wear a legal hair-control device and it 
breaks and the wrestler wants to re-se-
cure his or her hair, which time-out 
should be charged? RULING: A refer-
ee’s time-out. (3-1-6)

SITUATION 10: Does the imminent 
scoring apply to a blood time situa-
tion? RULING: No, Rule 8-12-9 only 
addresses injury time,  not blood 
time.	

SITUATION 11: Does the imminent 
scoring rule apply to a fourth offense 
for stalling? RULING:  No, Rule 8-1-4 
requires the match to be stopped on the 
fourth offense. 

SITUATION 12: During weigh-ins, are 
wrestlers wearing singlets required to 
weigh-in with straps up or down for 
skin checks? RULING: Rule 4-5-7 re-
quires wrestlers to weigh-in wearing a 
legal uniform. There is also no require-
ment for straps being down during 
weigh-ins. Weigh-ins and skin checks 
are two separate and distinct actions.

SITUATION 13: During weigh-ins, a 
wrestler who is wearing a form-fitted 
compression shirt is suspected by the 
on-site appropriate health-care pro-
fessional to have a communicable skin 
disease. Does the wrestler have to re-
move his shirt for a skin check? RUL-
ING: Yes, Rule 4-2-3 requires if the 
on-site meet appropriate health-care 
professional suspects a communicable 
skin disease, he/she has the authority 
to examine the wrestler prior to or im-
mediately after the weigh-in.

SITUATION 14: A wrestler receiving a 
forfeit gets to count the forfeit as a win 
on his/her record. Does the opponent 
who forfeits the match count this as a 
loss on his/her record. RULING: No, 
Rule 5-17-2 states that a match begins 
when the proper wrestler reports to the 
scorer’s table, so there cannot be a loss 
if a wrestler does not begin a match. (5-
13)

SITUATION 15: Can a medical re-
lease form submitted by a contestant 
be overruled by a designated on-site 
meet, appropriate health-care profes-
sional? RULING: Yes. (4-2-4)
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SITUATION 16: During the blind draw 
for a dual meet, the 113-pound weight 
class was chosen. The weigh-in starts 
at the 113-pound weight class. A wres-
tler from Team A is overweight for the 
106-pound weight class. Is this wrestler 
eligible for the 113-pound weight even 
though he/she did not weigh-in for 
that weight class? RULING: Yes, Rule 
4-5-8 dictates that a contestant who 
fails to make weight may wrestle in the 
weight class for which his or her actual 
weight qualifies. An additional weigh-
in is neither required nor allowed.

SITUATION 17: Are coaches penal-
ized for wrestlers who appear at the 
scorer’s table not properly equipped? 
RULING: No, Rules 3-1-4d and 3-1-

5d require coaches to verify that their 
teams are properly equipped but does  
not impose a penalty on the coaches if 
the teams are not properly equipped.

SITUATION 18: Are wrestlers entitled 
to receive water when a coach has re-
quested a conference with the referee 
at the scorer’s table, or is this consid-
ered unsportsmanlike conduct? RUL-
ING: No, there is no rule prohibiting 
either wrestler from receiving water 
during a conference between the coach 
and referee.

SITUATION 19: Can a referee wear 
gloves or long sleeves during a wres-
tling match? RULING: Yes, Rule 1-1-
2 allows state associations to make 

reasonable accommodations as well 
as those individuals with unique 
and extenuating circumstances. The 
COVID-19 pandemic would qualify as 
a unique circumstance as well as any 
government mandate.

SITUATION 20: Can a referee use an 
electronic whistle or a whistle cover 
device? RULING: Yes, Rule 1-1-2 al-
lows state associations to make reason-
able accommodations as well as those 
individuals with unique and extenuat-
ing circumstances. The COVID-19 pan-
demic would qualify as a unique cir-
cumstance as well as any government 
mandate.


