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NO DUNKING DURING WARM-UP PERIODS 

Players may not dunk the ball at any time during warm-ups, regardless of whether or not 

the officials are present. It is the responsibility of coaches and game administration to 

ensure this does not occur. This includes halftime warm-ups of the preceding game. 

Players shall not grasp the baskets at any time during the game except to prevent injury; 

dunk or stuff, or attempt to dunk or stuff a dead ball. (NFHS BB Rule 10-3-3) 

KSHSAA Executive Board policy states: Officials observing dunking during a warm-up period 

(including halftime of the proceeding game) should report the team violating and the 

number of the player violating to the score table. This may be the officials waiting for the 

next game, or the officials from the game in progress. The officials who have jurisdiction 

over the game will administer a bench technical to the violating team prior to the game 

starting. The bench technical is an indirect technical to the head coach. It results in the loss 

of coaching box privilege.  (10-1-5a) If a glass or backboard is broken due to dunking or 

grasping a ring during warm-up, the responsible school shall be liable for the cost of 

replacing the board. 

 Frequently Asked Questions 

 Q1.      To which warm-up periods does this rule apply? 

 

A. The warm-up prior to the game in which the participants will play (e.g., halftime of 

the girls’ varsity game that precedes the boys’ varsity game). 

 

B. The pre-game of the game in which the participants will play. 

 

C. Halftime of the game in which the participants are involved.     
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Q2:      What constitutes Bench Personnel? 

A:  In the case of pre-game dunking, this includes any potential player associated with  

 the team (starters or reserves participating in the warm-up). Because these  

 student-athletes are considered bench personnel during warm-ups, and not players,  

 the penalty is outlined in the Technical Foul Chart on page 77 of the Rules Book.  

Bench personnel: 

Unsporting act/conduct; enter court 

without permission; use tobacco; 

removing jersey/pants; grasping 

basket/dunking; *fight; *leave bench 

during fight or possible fight (10-5) 

 

Charged to: 

Substitute/ 

 Bench 

 Personnel 

Counts towards: 

2 Technical 

5 Personal 

Team-Foul Count 

Indirect to 

the Coach 

for each 

violation 

Q3:      Can an athletic director, coach, spectator, etc., report dunking to the scorer’s  

 table? 

A:  They can; however, the only information that can be acted upon must be provided  

 by the officials waiting for the next game, or the officials from the game in progress. 

  

Q4:      What happens if three players from the same team dunk during warm-ups? 

 

A. Each player is assessed with a technical foul that counts towards their two technical 

fouls for disqualification and five personal fouls for disqualification. 

 

B. The head coach is assessed with three indirect technical fouls and is ejected from 

the game. 

 

C. The game starts with six free throws (two for each technical foul), and the offended 

team receives the ball at half court to start the game and establish the alternating 

possession. 
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Q5:      If the coach is assessed an indirect technical foul for a player dunking during  

 warm-ups, do they lose the opportunity to stand during the game? 

A:  Yes. Per rule 10.6.1.a, the first technical foul charged directly or indirectly to the  

 head coach results in loss of coaching-box privileges, and the head coach shall  

 remain seated for the remainder of the game. 

Q6:      What if an official notices dunking but is unable to definitively identify who  

 Dunked? 

A:  No penalty is assessed; however, the head coach should be notified, and the   

 opportunity should be used as a “teachable moment” to prevent future occurrences. 


