
   

 

   

 

March 26, 2025 

 

Covering the Rules of Baseball 
 
Keep coaches and players in the dugout – Only offensive members on base, on deck, at bat or coaching 
in the coaching box and the defensive players on the field are allowed outside the dugout. Everyone else 
must be confined to the dugout. 
 
SITUATION: With the bases loaded and one out, B5 hits a high, fly ball to the shortstop. The base umpire 

properly declares “infield fly,” but the shortstop fumbles the catch unintentionally and does not make 

the catch. Although the batter is out on the infield fly, R1, R2 and R3 attempt to advance. The shortstop 

picks up the ball and throws home to the catcher who is in contact with home plate. R3 veers off before 

touching home plate and enters the offense’s dugout. RULING: B5 is out on the infield fly. R3 is declared 

out when R3 left the baseline and headed toward the offense’s dugout for abandoning an effort to 

advance to the next base. (2-19, 8-4-1,; 8-4-2p Note) 

 

SITUATION: The third baseman has one foot in dead-ball territory completely, and the other foot on the 

dead-ball line when he catches a foul ball. RULING: This is a catch and the ball stays in play unless the 

third baseman steps into dead-ball territory with both feet. (2-9-1, 5-1-1i) 

 

SITUATION: The first baseman, near a dead-ball area, leaps into the air from live-ball ground, catches 

the ball while in the air, and lands with both feet in dead-ball territory. RULING: This is a catch, and the 

batter-runner is out as the first baseman was in live-ball ground when he jumped in the air to make the 

catch. The ball is dead following the catch and any runners on base are awarded one base. (2-9-1, 5-1-1i, 

8-3-3d) 

 

Looking at Pitch Counts 

Go to the regional standings page then click on the classification from the drop down then the school 

under team schedules. 

 

Student Manager Guidelines 

Students who serve as team managers must confine their duties to traditional managerial tasks (i.e., 

keeping statistics, organizing equipment, pre and post-practice/event duties, etc.) They may not be part 

of taking or giving instruction, participating in drills, or be involved in game like activity. This would be a 

violation of KSHSAA Rule 30, Seasons of Activity and the student may not be covered by the school’s 

catastrophic insurance. 

 


